Parodontologie

Parodontologie is een discipline binnen de tandheelkunde welke zich bezig houdt met de tand-omringende weefsels zoals tandvlees, kaakbot en bindweefsel.

Het steunweefsel kan als gevolg van verschillende oorzaken ontstoken raken. In dat geval spreekt men van parodontitis. Vaak verloopt dit klachtenvrij maar op lange termijn gaat het tandvlees bloeden, het kaakbot gaat verloren en tanden kunnen uiteindelijk los komen te staan. Het is wetenschappelijk bewezen dat parodontitis een risicofactor is voor de ontwikkeling van hartziekten en vroeggeboorte in geval van zwangerschap. Om parodontitis te behandelen, moeten de bacteriën in de tandplaque, verwijderd worden, zowel boven als onder het tandvlees. Een perfecte mondhygiëne is hierbij van grootste belang. Roken en diabetes hebben een negatieve invloed op het ontstaan en in de evolutie van parodontitis. Wanneer parodontitis reeds in een vergevorderd stadium is, is parodontale chirurgie of zelfs het verwijderen van tanden soms noodzakelijk.

Onze parodontoloog kan parodontitis behandelen zodat alles weer gezond wordt en blijft zodat u uw tanden en kiezen zolang mogelijk kan behouden.

Menu